fredag 28. desember 2007

Jes. 57, 15: Guds bolig.

Jes. 57, 15.

Dette ordet viser hvem Gud er og hva han gjør.

Profeten har refset folk for deres vantro. Har de sluttet å tro og regner de ikke lenger med Gud?

Slik kan vi også spørre om vårt eget folk. Danser vi ikke rundt gullkalven, eller kanskje må vi si ”Oljekalven”? Mammon og velstand er folks gud, og vårt velferdssamfunn det alter vi kneler ned for?

Herren roper til slike folk og kaller det tilbake. Han vil gjøre det klart at han er Gud og lever i himmelen og hos ydmyke mennesker. Det er kanskje hovedbudskapet til oss i dag.

1. Gud er den høye og opphøyede.

Det er himmelens Gud som taler, skaperguden og han som eier alt. 1. Mos. 1, 1. Han er en evig Gud og dermed enestående i forhold til alt menneskelig.

2. Gud er hellig.

Han bærer navnet Hellig, står det. Han er fullkommen i sitt vesen og krevet fullkommenhet av alt omkring seg. Helligheten er slik at han kan ikke andre enn hellige rundt seg. Ordet sier at han bor i det høye og hellige – det er slik hans natur og vesen er.

3. Gud bor hos noen mennesker.

Alle skjønner at Gud bor i himmelen. Det er naturlig når vi tenker på hvem Gud er. Men Guds ord forkynner ofte noe helt usannsynlig og uvanlig. Det viser en annen side ved vår Gud, han har også et annet vesen eller ”natur”.

Gud bor også hos den som er knust og nedbøyd i ånden. Det er det uvanlige. Hvem vil ha samfunn med slike svake og elendige skapninger? Slik tenker vi mennesker lett. For her tales om ydmyke mennesker. De har erkjent sin synd og vet at de ikke har noen rett hos Gud.

Men de kommer med bønn om nåde. De har ingen rett å kreve. For de er knust under sin syndeskyld, og nedbøyd ved tanken på at de ikke kan berge seg selv. Hvem kan gjøre noe for dem? - Her er Gud velkommen. Her stiger han inn med nåde. Frelsesverket er nettopp for slike mennesker.

4. Gud gir dem liv.

Han bor hos de svake – for å gjøre dem levende. Det er hensikten med at han vil bo hos dem og være dem nær. Han kommer ikke for å skremme og dømme og bare anklage. Guds ord anklager alle mennesker for synd og svik mot Gud. Det er vår skyld.

Men til de som er knust og erkjenner sin uverdighet, kommer han med liv. Han gjør de nedbøyde og knuste hjerter levende.

Guds egen Sønn døde for å gi sitt liv for at vi skulle få liv. Jesus er mellommannen vår. Det er han som må gi oss livet og gjøre oss levende igjen. Han gir en ny ånd i oss, som en bibel sier (The Message) og får oss til å gå igjen, vi som var så nedtrykt.

Det nye testamentet kaller dette gjenfødelsen og at vi blir en ny skapning. Det er den store forandringen som skjer med en kristen. Vi er ingen ting i oss selv, men vi får alt av Gud når vi våger å tro det.

Eier du dette nådelivet fra Gud? Det er gratis!

Ingen kommentarer: